Een grondkerende ondergrondse wand met secanspalen

Met secanspalen creëren we een grondkering met primaire en secundaire betonpalen die in elkaar oversnijden. Hierdoor ontstaat een stevige waterremmende bouwputbeschoeiing. Een wand met secanspalen kan vlakbij bestaande funderingen geboord worden, zonder risico op verzakkingen van de aanpalende constructies.

Hoe verloopt het plaatsen van secanspalen?

Stap 1: het plaatsen van een betonnen geleidingsbalk

Vooraleer we starten met het boren van de betonnen secanspalen voorzien we een betonnen geleidingbalk. Deze balk gieten we op de gewenste hoogte van het maaiveld. In de balk plaatsen we mallen in de vorm van de secanspalenwand. Zo garanderen we een regelmatige insnijding.

Stap 2: het boren van de verschillende secanspalen

In de volgende stap starten de boorwerken. Een wand van secanspalen bestaat uit in elkaar snijdende betonnen boorpalen die al tijdens het boren gevormd worden. Het boren van de verschillende secanspalen gebeurt in meerdere fasen volgens een vast patroon.

 • Fase 1: Het boren van de eerste primaire palen over de ganse lengte, waarbij er telkens 3 palen tussen worden gelaten.
  Fase 1
 • Fase 2: Het boren van de tussenliggende primaire palen over de ganse lengte
  Fase 2
 • Fase 3: Het boren van de eerste secundaire palen, telkens deze rechts naast de in fase 1 geboorde primaire palen
 • Fase 4: Het boren van de tweede secundaire palen, telkens deze rechts naast de in fase 2 geboorde primaire palen
  Fase 4

We boren de palenwanden met grote boorinstallaties die beschikken over een dubbele boormotor. Tijdens het boren wordt de grond naar boven gehaald.

Wanneer het gewenste boorpeil is bereikt, start het betonneren van de paal. De beton wordt in het boorgat gepompt door een kernbuis in de binnenboor.

Het omhoogtrekken van de boor – en dus ook het pompen van de beton - gebeurt aan een gecontroleerde snelheid met een continue drukmeting. Zo vermijden we holle ruimtes in de secanspalen en vermijden we grondontspanning.

Na het betonneren brengen we in elke secanspaal de vereiste wapening aan.

Stap 3: Verankering van de secanspalenwand

Wanneer de secanspalen zijn gevormd, volgt de verankering met zelfborende grondankers. We berekenen vooraf de vereiste lengte en diepte van deze ankers, alsook de tussenstanden en de positiehoogte.

Elke verankering wordt geboord in de vorm van een holle ankerstang. Deze vullen we onder druk met een cement-groutmengsel voor een sterke ankerwortel. Nadien respecteren we een uithardingstermijn van zeven dagen.

Stap 4: Op spanning brengen van de verankering

Na het uitharden van de grondankers brengen we deze machinaal op spanning. We plaatsen tegen de secanspalenwand een ankerstoel of ankerplaat die de ankerkrachten over de palenwand verdelen.

Waarom kiezen voor secanspalen?

 • Dankzij de boorkoppen waarbij er geen grondontspanning plaatsvindt, kan je een secanspalenwand meteen naast een aanpalende constructie plaatsen.
 • Een secanspalenwand is dankzij de insnijdende betonpalen bijzonder sterk, waardoor deze kan dienen als dragende en definitieve grondkering.
 • De grondankers verzekeren de secanspalenwand van extra stabiliteit.
 • Dankzij de grondgeleidende betonbalk kunnen we elke vorm van secanspalenwand creëren.
 • Voor het boren van secanspalen is er geen grondwaterverlaging nodig. De wand kan gecreëerd worden in vrijwel elke soort ondergrond. Ook het boren in harde ondergronden of doorheen oud metselwerk vormt geen enkel probleem.

Meer informatie over onze aanpak voor het plaatsen van secanspalen op uw werf? Lees meer over onze aanpak.

Interesse in onze prijzen voor het plaatsen van micropalen? Aarzel niet en vraag een vrijblijvende offerte aan. Binnen de 7 dagen ontvangt u ons prijsvoorstel.

FST Funderingstechniek

Beyntel 5
(GPS: Neringstraat)
2360 Oud-Turnhout
Tel: +32 (0)14/44 29 44
Fax: +32 (0)14/47 94 12
info@fstfunderingstechniek.be
Ond.nr: BE 0806.801.062

Zelf een bouwproject in het vooruitzicht? Offerte